Kiedy probiotyki szkodzą?

17 kwietnia 2021

Probiotyki to dobroczynne bakterie lub drożdże, które pomagają nam dbać o zdrowie jelit. Można je spożywać w produktach naturalnych, takich jak np. Kiszonki, kefiry i jogurty lub przyjmować w specjalnych preparatach.

Probiotyki w postaci suplementów nie są środkami, które można przyjmować bez ograniczeń  i w każdej sytuacji, choć przynoszą nam wiele korzyści zdrowotnych. Osoby wrażliwe na zawarte w nich substancje, z określonymi chorobami lub obniżoną odpornością mogą doświadczyć poważnych problemów zdrowotnych po ich zażyciu. Kiedy probiotyki nam szkodzą i dlaczego nie zawsze są zdrowe?

Dlaczego probiotyki nie zawsze są zdrowe

Probiotyki nie zawsze mają dobroczynny wpływ na organizm. O ile pozytywne skutki przyjmowania probiotyków w związku z infekcjami jelitowymi są naukowo udowodnione, o tyle branie ich „na zapas” może być szkodliwe i zmieniać skład prawidłowej dotąd flory jelitowej. Nadmierna i nieuzasadniona suplementacja prowadzi do problemów jelitowych, które objawiają się nagromadzeniem gazów i wzdęciami. Czasami występują też reakcje alergiczne, pojawia się wysypka i trądzik.

Szczególnie ostrożnie należy podawać probiotyki dzieciom – należy skonsultować się z lekarzem, aby dobrać rodzaj, postać i dawkę probiotyku w zależności od potrzeb zdrowotnych dziecka. Częstym błędem rodziców jest stosowanie probiotyków nieprzeznaczonych dla dzieci, bez uzasadnienia medycznego lub w zbyt dużych dawkach.

Bardzo ważne jest też przechowywanie probiotyków, ze względu na to, że zawierają żywe kultury bakterii. Najczęściej potrzebują chłodnego, suchego i ciemnego miejsca lub lodówki. Również popijanie ich zbyt ciepłą wodą lub dodawanie do ciepłych napojów zniweczy ich działanie – ciepło zniszczy wrażliwe bakterie.

Możliwe problemy zdrowotne po przyjmowaniu probiotyków

Jednym z częściej występujących problemów po przyjmowaniu probiotyków są alergie – część  suplementów zawiera alergeny typu nabiał, jajka lub soję, a także cukier mleczny lub laktozę. Również suplementy lub leki oparte na drożdżach są nie dla każdego. Przyjmujący probiotyk odczuwa wtedy gazy, wzdęcia i dyskomfort jelitowy. Dobrze jest więc zacząć przyjmowanie suplementów z probiotykami od małej ilości i obserwować swoje reakcje.

Ponadto niektóre szczepy bakteryjne wytwarzają w przewodzie pokarmowym histaminę, substancję, która jest odpowiedzialna za wywoływanie alergii, a często też za bóle głowy i osłabienie koncentracji.

O wiele poważniejszym, choć rzadko występującym powikłaniem po przyjmowaniu probiotyków jest przenikanie bakterii do krwiobiegu i wywoływanie reakcji zapalnych. Stąd też probiotyki są niewskazane dla osób z obniżoną odpornością, długo przebywających w szpitalu, po niedawno przebytych zabiegach chirurgicznych i z chorobami układu krążenia. W żadnym wypadku nie wolno też przyjmować probiotyków podczas ostrego zapalenia trzustki.

Bardzo dokuczliwy jest też zespół SIBO -  zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego spowodowany m.in. zbędnym przyjmowaniem suplementów z probiotykami, którego skutkiem są dotkliwe wzdęcia, zwiększona ilość gazów jelitowych i biegunka tłuszczowa.

Zdrowe i naturalne probiotyki

Probiotyki w postaci suplementów należy przyjmować więc w sposób rozsądny, najlepiej po konsultacji z lekarzem. Natomiast zawsze warto uzupełniać dietę w tzw. Naturalne probiotyki, występujące w produktach i napojach fermentowanych. Oczywiście tylko wtedy, jeżeli nie mamy alergii na białko mleka lub spożywanie produktów fermentowanych nie szkodzi nam. Dieta bogata w produkty probiotyczne łagodzi stany zapalne, pomaga regulować wagę i poziom glukozy we krwi.