Dieta przy bakterii helicobacter pylori

20 listopada 2021

Większość Polaków w ciągu swojego życia zmierzy się z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori. Szacuje się, że jej nosicielami jest nawet 4 na 5 dorosłych Polaków i nawet co trzecie dziecko lub nastolatek. Zwykle zakażenie bakterią nie daje żadnych objawów klinicznych, jednak gdy już wystąpią, należy podjąć natychmiastowe leczenie.
 
Bakteria Helicobacter pylori kolonizując błonę śluzową żołądka, wywołuje stan zapalny, któremu towarzyszą liczne nieprzyjemne objawy. Na szczęście medycyna w tym przypadku jest bardzo efektywna i  terapia trwa zwykle nie dłużej niż dwa tygodnie. 
 

Helicobacter pylori - przyczyny i objawy

Zakażenia bakterią Helicobacter pylori są niezwykle popularne w krajach rozwijających się, w których nie są jeszcze aż tak rozpowszechniony zasady higieny. Wystarczy użyć po osobie zakażonej tych samych sztućców lub napić się z tej samej butelki i już możemy stać się nosicielem bakterii. Zwykle  Helicobacter pylori szybko rozprzestrzenia się wśród domowników, gdyż wystarczy wytrzeć niedokładnie umyte ręce po skorzystaniu z toalety w ręcznik, aby stał on się swego rodzaju transmiterem bakterii. Pamiętajmy zatem o dokładnym myciu rąk, nie oblizujmy dziecięcych smoczków oraz unikajmy korzystania z tych samych sztućców, nawet jeśli tylko sprawdzamy temperatury przygotowanego posiłku. 
 
Helicobacter pylori objawia się wymiotami, nudnościami, bólami brzucha, a czasem nawet anemią i krwawieniem z układu pokarmowego. Jeśli takie objawy występują u naszego dziecka, koniecznie poinformujmy o tym pediatrę, gdyż tylko lekarz może wdrożyć szybkie i skuteczne leczenie w formie antybiotykoterapii, dzięki której nieprzyjemne objawy ustąpią już po dwóch tygodniach. Nie zapomnijmy wówczas o stosowaniu probiotyków, które pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy. W leczeniu zakażenia wspomnianą bakterią ogromne znacznie ma także dieta.
 

Co jeść przy zakażeniu Helicobacter pylori?

Na wstępie zwróćmy uwagę na to, z czego powinniśmy kategorycznie zrezygnować w przypadku zakażenia bakterią H. pylori. Są to wszelkie potrawy pobudzające wydzielanie soku trawiennego - mocne wywary, napoje gazowane, potrawy smażone, a także ostre przyprawy. Unikajmy wówczas także produktów tłustych, wysoko węglowodanowych czy warzyw kapustnych i strączkowych. 
 
Dieta przy zakażeniu H. pylori powinna być oparta na nabiale. Białko zawarte w jajkach, mleku czy maśle skutecznie wiąże nadmiar soku żołądkowego. Pozytywnie na walkę z chorobą wpływa również zielona herbata, napar z czystka, ryby, brokuły czy mięso drobiowe. Pomocne mogą okazać się także sucharki czy biszkopty. Po zakończonej kuracji farmakologicznie możemy stopniowo powracać do pełnej, zbilansowanej diety.